Rouw is een reactie op verlies; iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Denk aan het overlijden van iemand die veel voor je betekent, het verlies van een ongeboren kindje. Maar ook het einde van een relatie, een scheiding, het verlies van je gezondheid of het wegvallen van zekerheden als werk en inkomen of je sociale netwerk hebben invloed op ons functioneren. Soms zijn de pijn en impact zo groot, dat je vastloopt en niet weet hoe het verder moet. Misschien voel je je alleen of niet gehoord, of vindt je het lastig om over je gevoelens te praten. Als rouwtherapeut help ik je op verhaal te komen en stap voor stap om te gaan met die veranderingen in je leven. Om uiteindelijk op eigen kracht en met nieuwe energie verder te kunnen. We kijken samen wat daarvoor nodig is, waarbij jouw wensen en behoeften bepalend zijn voor mijn aanpak.
Rouw bij echtscheiding
Scheiden is voor niemand fijn. Wat lange tijd vanzelfsprekend was, een toekomst samen, een fijn thuis voor de kinderen, financiële stabiliteit, onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar, is dat ineens niet meer. Je kunt hier echter op een andere manier mee om leren gaan. Door samen stil te staan bij de pijn van het conflict, bij wat verloren is gegaan en de tijd te nemen om hierover te rouwen.
Rouw bij het verlies van een dierbare vriend of vriendin
Rouwen doe je niet alleen als een familielid is overleden. Ook het verlies van een geliefde vriend of vriendin kan ervoor zorgen dat je even niet meer weet hoe het verder moet. In deze periode van rouw help ik je om het verlies een plek te geven, zodat je op eigen kracht weer kunt genieten van het leven.
Rouw bij het verlies van je baan
Het verlies van je baan kan een enorme impact hebben op je leven. Zekerheden als een vast inkomen of de aanwezigheid van fijne collega’s vallen ineens weg, je zelfvertrouwen krijgt een deuk en je weet niet hoe je met al deze veranderingen moet omgaan. Je rouwt, om wat er niet meer is. Ik help je om weer op verhaal te komen en we kijken samen wat er nodig is om de draad weer op te pakken.
Rouw bij het levend verlies
Sommige vormen van verdriet blijven altijd bij je. Bijvoorbeeld als jijzelf of een naaste wordt getroffen door een chronische ziekte of beperking, of als je partner of ouder te maken krijgt met dementie. Dit zogenaamd levend verlies maakt dat je soms verwacht, soms ook onverwacht korte of langere periodes van rouw doormaakt. Met de juiste begeleiding kun je deze emoties een betekenisvolle plek geven, zodat je er energie en kracht uit kunt putten.
Rouw bij het verlies van een huisdier
Je liefste huisdier, het maatje waar je troost bij vond, die altijd blij was je te zien, is er niet meer. Er wordt een band verbroken, dat doet pijn. Ook dit kan voor intense rouw zorgen. En dat is oké, want het helpt om het verdriet en gemis te verwerken. Ik begeleid je hier graag bij.
Rouw bij een miskraam of een stilgeboren kindje
De pijn die je ervaart bij een miskraam, of het verlies van een stilgeboren kindje kan allesomvattend zijn. Je voelt verdriet, hebt misschien het gevoel dat je hebt gefaald of dat je er helemaal alleen voor staat. Ook voor je partner is dit heel zwaar. Als rouwtherapeut help ik je stap voor stap om deze intense emoties te integreren in je leven, zodat je beter om kunt gaan met het verlies.